ПОСЛЕ сто година од настанка чувени "Црни квадрат" Казимира Маљевича открио је своју тајну: служећи се рендгенским зрацима, стручњаци из московске галерије "Третјаков" открили су две раније слике испод ремек-дела које је означило прекретницу у ликовној уметности 20. века. 
Знало се, по речима Јекатерине Вороњине из ове галерије, да је црно платно скривало једну основну слику, али постојање чак две - нико није очекивао. Сада је потврђено да је "Црни квадрат" прекрио једну кубистичко-футуристичку и једну супрематистичку композицију, коју чине геометријске форме у разним бојама. Све ово могло би да баци нову светлост на тумачење чувеног платна, а галерија је најавила да ће откриће јавности бити представљено следеће недеље, приликом отварања изложбе "Маљевичев траг", поводом јубилеја "Црног квадрата".
Маљевич га је насликао 1915. године и касније направио још две верзије. Први пут је приказан на "Последњој футуристичкој изложби 0.10" у Петрограду, чиме је инаугурисан покрет супрематизма. Као симбол руске авангарде, ова слика назива се и "нултом тачком сликарства". Свет ове године обележава 80 година од Маљевичеве смрти и век од када је његов сликарски манифест означио једну од кључних тачака историје уметности.