Бивши премијер Данске Андерс Фог Расмусен постао је генерални секретар НАТО-а 2009. у замену за тајни договор са Турском и САД да затворе курдски сателитски емитер „Роџ ТВ“ у Данској, изјавио је оснивач Викиликса Џулијан Асанж.
Викиликс је 2009. објавио низ тајних докумената наводећи да је испод тајног договора између Копенхагена и Анкаре, који је одобрио амерички председник Барак Обама, турска влада обећaла подршку Расмусену да стане на чело НАТО-а у замену за потез да данске власти затворе курдску телевизију.
Турска, Обама и премијер Данске Расмусен имали су тајни договор да Расмусен постане шеф НАТО-а у замену за укидање ’Роџ ТВ‘“, изјавио је Асанж преко видео-линка на форуму „Нова епоха новинарства: Растанак са мејнстримом у Москви“.
Курдска телевизија „Роџ ТВ“, која је 2012. радила у Данској и емитовала у Турску, оптужена је за повезаност са Радничком партијом Курдистана (ПКК), коју Анкара сматра терористичком организацијом. Овај емитер је добио казну од 900 хиљада долара и морао је да промени сателитског провајдера.



(Извор: sputniknews.com)