ДЕВЕТ СВАСТИКА

ДЕВЕТ СВАСТИКА
СУНЧАНИ КРСТ. НЕБЕСКИ КРСТ. СВЕТОЧ. КОЛЕДНИК. ДУШЕВНА СВАСТИКА. СВАРОЖИЧ. СТРИБОЖИЧ. ВЕДАМАН. ВАЛКИРИЈА

субота, 15. октобар 2016.

Ужас -интермецо -


Интермецо: или шта штампа штампа (одломак)

STRAVA I UŽAS: Ovaj narod u Srbiji otkopava pokojnika 7 dana posle sahrane!
U selu Prahovu nalazi se jedno takvo neobično groblje. Većina grobova građana je u obliku malih crkava, ali ima i pravih dvorana u koje može da stane i stotinu ljudi!

Vlasi tradicionalno neguju kult mrtvih, na mnogima nerazumljiv ili bar čudan način.
Jedan od najmorbidnijih običaja u ovim selima je otkopavanje pokojnika sedmog dana po sahrani. To se činilo da bi ga još jednom „obgrlili“ sunčevi zraci, a familija umila i očešljala.
groblje za fejs
Na sahranama kod Vlaha, ono što najviše zbunuje, svakako je običaj da na pomenima i sahranama svira muzika. Dešava se čak da oni koji pokojnika ispraćaju na večni počinak sa svećama u rukama i kolo zaigraju.
OVO MENJA SVE U ŠTA SMO DO SAD VEROVALI: Drevno groblje otkrilo najveću misteriju Biblije (FOTO)Na groblja u Timočkoj krajini i to ne samo seoska, već i gradska, na sahranama i pomenima iznosi se hrana koja se daje za pokoj duše preminulog. Na stolovima su razne đakonije - od predjela, gibanice, sarmi pa sve do pečenog praseta i jagnjeta i na desetine vrsta kolača. Rodbina i prijatelji moraju za pokoj duše da probaju od svega po malo, a obrok se kasnije nastavlja u kući pokojnika.
Vlasi u svom etnosu praktikuju i pomene članovima familije koji su preminulim i pre više decenija. Uz obaveznu muziku i kolo sa pokojnikovom slikom na čelu, članovi familije igraju, a tom prilikom i daruju svakoga ko igra u kolu. Ovakvi pomeni koštaju i više desetina hiljada evra i predstavljaju određenu vrstu prestiža jer se porodice takmiče koja će bogatiji i raskošniji pomen napraviti.
    = izvor    >>>>>>>>>>

Нема коментара:

Постави коментар