УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Српска Квочка

Достојевски је био визионар, и у овом одломку, горе. Као и у другим стварима. Европа и свет су ушле у тај „почетак“. Стотинак и нешто година касније. Читајући бележнице Достојевског, поново, у ствари, читам нешто иако давно записано, много боље, од наших данашњих и новина и књига. Електронска издања појединих новина пуна су коментара читалаца, који потврђују страшну истину: да је малени српски народ, доведен на ивицу биолошког опстанка, толико подељен, да то изгледа апсурдно. Подељен је верски,идеолошки, партијски: не само комунизам, не само екстремне идеологије, него и ислам, тј. дуго турско ропство, оставили су неизбрисиве трагове на менталитет, народни живот, историју, душу. Новине су смеће, поједини електронски медији су смеће, награђиване књиге су смеће – овде би комуналцима требало децинија да све то почисте, али то би било - бојим се - узалудно, јер би убрзо и после тога, ако буде било и тада Срба, опет у неком маскираном облику проговорила квочка из овог народа, коме припадам. Овом народу као да је то постало знак препознавања да производи друге народе....

=извор:>Читајући бележнице Достојевског поново

ЛеЗ 0007317

четвртак, 02. март 2017.

КВАКА 0001

или кратак одломак из чланка  За десет година буџет за културу 1,7 одсто и неколико првих ракоментара 
....У разговору са новинарима министар културе је подсетио да је мандат претходном Националном савету за културу истекао у јануару прошле године и да ће се предлог за формирање новог састава ускоро наћи на седници Владе Србије. Вукосављевић је најавио да ће Музеј савремене уметности бити отворен 20. октобра уколико их у тој намери не спречи „нека виша сила”. Поводом потраживања уметничких дела од Србије, Вукосављевић је поменуо да Словенија има списак од 300 дела, јер они наступају са ставом да свако уметничко дело које је урадио неки словеначки уметник припада њима. „То не опредељује правни акт, правни посао по коме се неко дело нашло у нечијем власништву или државини”, рекао је Вукосављевић.Коментаришући атмосферу у медијима Вукосављевић је рекао: „Сматрам да је атмосфера добра, свако има право да оснује медиј, свако има право да пише на начин на који пише. Наша надлежност није ни да се мешамо да ли ће неки медиј бити наклоњен некој политичкој опцији”, казао је Вукосављевић, додавши да је доста урађено на заштити новинара, али је приметио и сурове законе тржишта са којима се медији суочавају.
Он је рекао да квалитет медијског садржаја, као ни материјални статус новинара није у надлежности Министарства културе и информисања.
„Наше је да стварамо да законски оквир у коме медији послују буде добар, активан, позитиван, да нема цензуре, да нема прогона”, рекао је министар културе. „Ситуацију у медијима, изузимајући финансијски део, оцењујем као неспутану.”
На питање како види изложбу „Нецензурисане лажи” коју је приредила Служба за информисање Српске напредне странке, Вукосављевић је рекао да је види „као прес клипинг” .


.... КОМЕНТАРИ:

Emilinijanumпре 2 дана  U nacionalnom savetu za kulturu bi trebalo da se nalazi neko od naših najboljih satiričara. Ako im svet priznaje visoku vrednost, trebalo bi da to čini i Srbija. Aforizmi najpoznatijih srpskih aforističara: Baljka, Todorova, Popovića, Nestorovića trebalo bi da budu prevedeni o trošku države, za njenu dobit.